KONTAKT

Profesionalna i radna razmena za unapređenje političkog dijaloga

Profesionalna i radna razmena za unapređenje političkog dijaloga

Profesionalna i radna razmena sprovedena je u okviru programa „Unapređenje političkog dijaloga između Srbije i Kosova“, finansiranog od strane Nemačkog Maršalovog fonda. Program je bio usmeren na razmenu iskustva organizacija i univerziteta koji deluju na istom polju. Takođe, program se fokusirao na transfer znanja o politikama i najboljim praksama dve zemlje, stvarajući mogućnosti za održivu organizacionu saradnju.

Pre same razmene održana je radionica sa ciljem da se zaposleni, koji učestvuju u razmeni u ovom programu, upoznaju jedni sa drugima, da se same organizacije upoznaju sa radom drugih organizacija, kao i da se izrade detaljni planovi daljih aktivnosti.

Projekat je realizovan kroz razmenu zaposlenih na tri nedelje, koja je podrazumevala učestvovanje u istraživanju iste teme, ali u različitim sredinama i sa različitim istraživačkim timovima u Beogradu i Prištini. Na taj način olakšan je zajednički rad u vođenju terenskog i desk istraživanja u oblasti nasilja na radnom mestu na Kosovu i Srbiji, a razvijeni su metodologija i istraživački instrument za ovu oblast.

Razmena kandidata koji su imali prilike da se bave temom nasilja na radnom mestu u obe zemlje, bila je prilika za dodatna istraživanja u okviru regionalnog projekta „Prekogranična mreža za mir, međusobna pomirenja i ljudsku bezbednost“, koji SeCons sprovodi sa partnerima iz regiona, uz podršku Evropske Unije. Osiguran je holistički i i usaglašen pristup istraživanju i izradi metodologije, čime je obezbeđena uporedivost podataka. Jedinstvena metodologija, i pored delimičnih prilagođavanja specifičnostima svakog istraživačkog područja, od velikog je značaja kako za Srbiju i Kosovo, tako i za ceo region u svetlu kasnijih istraživanja ljudske bezbednosti.