KONTAKT

Istraživanje protesti „1 od 5 miliona“: Zašto građani izlaze na proteste i šta od njih očekuju?

Istraživanje protesti „1 od 5 miliona“: Zašto građani izlaze na proteste i šta od njih očekuju?

Protesti „1 od 5 miliona“, poznati i pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, počeli su 2018. godine kao reakcija na nasilje nad članovima Levice Srbije. Iako ovi politički protesti nisu jedini koji su održani u prethodnih nekoliko godina, svakako se izdvajaju svojom masovnošću, dužinom trajanja i širenjem po svim većim gradovima u Srbiji. Kao i prilikom „Protesta protiv diktature“ održanih 2017. godine SeConS tim je sproveo anketno istraživanje sa učesnicima protesta.

SeConS – grupa za razvojnu inicijativu uz podršku Friedrich Ebert Fondacije sprovela je istraživanje građanskih protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu. Istraživanje je sprovedeno u cilju da odgovori na pitanja ko učestvuje u građanskim protestima i zašto, koju političku opciju podržavaju učesnici i šta učesnici protesta žele da postignu. Rezultati istraživanja pokazali su da se kao najčešći motivi za priključenje protestima izdvajaju nesloboda medija, korumpiranost vlasti i nerešavanje pitanja poput nezaposlenosti, siromaštva i odlaska mladih.

Detaljnije informacije o rezultatima sprovedenog istraživanja dostupne su na MONS online platformi, u broju posvećenom protestima:

https://mons.rs/demokratijom-protiv-stabilokratije