KONTAKT

Polazna studija za doprinos izradi Strategije za interno raseljene Rome

Polazna studija za doprinos izradi Strategije za interno raseljene Rome

Glavni cilj projekta bio je da se analiziraju položaj i uslovi života Roma koji su raseljeni iz romskih naselja, zbog rekonstrukcije mosta „Gazela”. Pored izvršene analize, kreirane su i preporuke za pružanje kvalitetnih usluga za ovu grupu Roma, kao i za poboljšanje njihovog položaja na tržištu rada.

Najveći problem sa zapošljivim kontigentom osoba zahvaćenih projektom (OZP) je neaktivnost – većina njih niti rade, niti tragaju za poslom. Stopa zaposlenosti je ekstremno niska, a stopa nezaposlenosti visoka. Što se tiče zapošljavanja, OZP „Gazela” su među najlošije pozicioniranim grupama na tržištu rada u Srbiji. Njihovo zapošljavanje teba da bude zasnovano na kombinaciji jačanja samopouzdanja, unapređenja veština i obezbeđivanja ulaska na tržište rada.

U pogledu stanovanja, odgovarajuća rešenja za OZP u tehničkom smislu podrazumevaju stanove jeftine u nabavci/izgradnji i u eksploataciji, sa minimalnim prostornim standardima, ali kompletirane, sa osnovnim instalacijama i uređajima koji omogućavaju održavanje higijene, kuvanje, grejanje i upotrebu električnih aparata.