KONTAKT

Ka boljim zakonima Unapređenje zakonodavne procedure kroz bolje definisanje procedure za hitni postupak

Ka boljim zakonima Unapređenje zakonodavne procedure kroz bolje definisanje procedure za hitni postupak

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA u okviru inicijative Otvoreni parlament, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Britanske ambasade u Beogradu. Centralna tema bila je donošenje zakona po hitnom postupku, zato što je ovaj model zakonodavne aktivnosti postao sve zastupljeniji u poslednjoj deceniji rada parlamenta. Na ovom istraživanju su radili istaknuti stručnjaci za ovu oblast.

Cilj istraživanja bio je da omogući sagledavanje procedure donošenja zakona po hitnom postupku, kao i razumevanje faktora koji utiču na često pribegavanje ovoj proceduri. Krajnji cilj je unapređenje zakonodavnog procesa u Republici Srbiji. Rezultati analize, kao i odgovarajuće preporuke, predstavljeni su u studiji (dostupna na http://www.crta.rs/uploads/documents/2015-05-19%2016:43:44_a_46_l_rs_doc.pdf).

Ovo istraživanje, kao i sve druge aktivnosti inicijative “Otvoreni parlament”, jesu pokušaj da se građanima, predstavnicima organizacija civilnog društva, medijima, istraživačima i ostalim zainteresovanim stranama približi rad parlamenta i naglasi značaj otvorenosti i transparentnosti institucija.