KONTAKT

SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN predstavili su novu online platformu Monitoring socijalne situacije u Srbiji MONS (www.mons.rs), koja će se baviti najznačajnijim društveno-ekonomskim pitanjima u zemlji i svetu, kako onim u žiži javnosti, tako i temama koje su trenutno zanemarene. Pokretanjem MONS-a, SeConS i FREN omogućavaju donosiocima odluka, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima da na jednom mestu prate aktuelne globalne društvene trendove i njihov uticaj na Srbiju. MONS kvartalno predstavlja po jednu socio-ekonomsku temu, koju eksperti iz date oblasti sveobuhvatno analiziraju, koristeći relevantne i pouzdane izvore podataka.

Na predstavljanju platforme i prvog broja MONS-a „Rast nejednakosti i posledice po društveni i ekonomski razvoj i stabilnost“ istaknuto je da veliki rast nejednakosti ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva. Prema rečima prof. dr Jelene Žarković Rakić, urednice prvog broja MONS-a, nejednakost može biti dobra i loša. Prisustvo „dobre“ nejednakosti znači da je razlika u visini dohotka između pojedinaca posledica njihovog različitog truda, rada i zalaganja. U uslovima „loše“ nejednakosti, nejednakost u dohotku je posledica nepostojanja jednakih šansi za sve u društvu da ostvare svoj pun potencijal, što umanjuje mogućnost društva za stvaranje visokog nacionalnog dohotka – istakla je prof. dr Žarković Rakić.

Kako pokazuje MONS platforma, osnovni uzroci visoke dohodne nejednakosti u Srbiji su nizak obim i kvalitet zaposlenosti, obrazovni sistem koji ne uspeva da poništi efekte socio-ekonomskih nejednakosti, i koji ih u nekim segmentima i produbljuje, neadekvatna poreska i socijalna politika. Na pitanje kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih koji koči razvoj Srbije, MONS autori predlažu unapređenje politika koje doprinose većoj zapošljivosti, poput politike obrazovanja, celoživotnog učenja kao i aktivne politike zapošljavanja. Pored toga, progresivnije oporezivanje dohotka i bolja podrška siromašnim građanima trebalo bi da smanje jaz u dohotku između najbogatijih i najsiromašnijih građana.

Pokretanje platforme podržao je “PERFORM”, projekat Švajcarske agencija za razvoj i saradnju, koji sprovodi organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Univerzitetom u Friburgu.