KONTAKT

U Beogradu je održana treća međunarodna akademska Konferencija o ljudskoj bezbednosti 2016, koja je okupila više od 130 eminentnih stručnjaka i predavača iz 19 zemalja sveta. Konferenciju su organizovali Centar za istraživanje ljudske bezbednosti Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Prekograničnom mrežom za mir, međusobna pomirenja i ljudsku bezbednost, podržanom od strane Evropske komisije.

„Ljudska bezbednost je polje složenih interakcija najmanje sedam činilaca o kojima se govori u Izveštaju o ljudskom razvoju Programa za razvoj Ujedinjenih nacija iz 1994. godine. Ljudsja bezbednost se ne može izučavati bez uzimanja u obzir brojnih specifičnosti, kao što su karakter političkog sistema, ekonomske prilike, funkcionalnost zdravstvenog sistema, stanje životne sredine, uslovi na radnom mestu i životnom okruženju, itd.“, kazao je na otvaranju Konferencije Želimir Kešetović, prodekan Fakulteta bezbednosti. Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji istakla je važnost akademskih debata o ljudskoj bezbednosti. „Neophodno je sagledati ljudsku bezbednost iz svih uglova. Ovakve debate su potrebnije više nego ikad, da bi dale ideje koje će inspirisati građane i vlade da idu napred“, rekla je Vojačkova Solorano.

Glavni predavači na Konferenciji bili su eminentni stručnjaci iz oblasti ljudske bezbednosti: Mary Martin (LSE), Edward Newman (University of Leeds), J. Peter Burgess (Professor Ecole Normale Supérieure, Paris), Dragana Avramov (Population and Social Policy Consultants (PSPC) Brussels), Selim Jahan, šef kancelarije UNDP u Njujorku, koji je i autor poslednjeg izveštaja u ljudskom razvoju za 2015. godinu.

Konferencija se sastojala od četiri zasebna panela: Ljudska bezbednost, migracije i razvoj 1; Prirodne katastrofe, zdravlje i ljudska bezbednost; Legislativa i etička pitanja o ljudskoj bezbednsoti; Ljudska bezbednost, migracije i razvoj 2. Na zasebnom panelu članice Prekogranične mreže za mir, međusobna pomirenja i ljudsku bezbednost predstavile su regionalni izveštaj o ljudskoj bezbednosti u kontekstu migracija, ekonomskih pitanja, mladih, poverenja u sudstvo i poverenja u policiju. U okviru Konferencije Nasir Hussain (Department of Health) i Dejana Jovanović Popović održali su metodsku radionicu o tehnikama koje se mogu koristiti u borbi protiv složenih, neizvesnih i međusobno povezanih problema.

Na Konferenciji je prezentovan veliki broj teorijskih i empirijskih radova o ljudskoj bezbednosti u različitim kontekstima, od globalnog nivoa do životne svakodnevice pojedinaca. Istaknuta je važnost interdisciplinarnih pristupa problemima ljudske bezbednosti i ukazano je na tenziju koja postoji između objektivnih indikatora ljudske bezbednosti i njene subjektivne percepcije.