KONTAKT

Secons grupa za razvojnu inicijativu održala je 13. oktobra obuku zaposlenima u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, pod nazivom „Transferi znanja u poljoprivredi za unapređenje rodne ravnopravnosti“, sa ciljem jačanja kapaciteta za rodno odgovorno pružanje usluga. Prof. dr Marija Babović, direktorka programa Seconsa govorila je na temu „Rodna ravnopravnost u Srbiji, pojmovi, stanje i politike“, dok je izvršna direktorka Seconsa Olivera Vuković imala izlaganje o „Programima socijalne i ekonomske podrške ženama na selu“.

U pitanju je samo jedna od planirane tri obuke koje se realizuju u okviru Projekta otpornosti na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji, za koji je 2019. Vlada Republike Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala ugovor o sprovođenju. Program uključuje finansiranje izgradnje i rehabilitacije kritične infrastrukture za navodnjavanje u tri regije u Srbiji: Negotin, Svilajnac i Vojvodina. Pored toga, predviđen je i nastavak saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kroz pomoć u pripremi prve Strategije za navodnjavanje u zemlji, kao i petogodišnjeg Akcionog plana.

Jedna od komponenti projekta, u čijoj realizaciji učestvuje Secons, jeste sprovođenje mera koje za cilj imaju jačanje kapaciteta poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi za rodno odgovorno pružanje usluga.