KONTAKT

Žene u selima Srbije – (ne)vidljivi uspeh – tema je drugog Foruma za rodne politike koji zajednički organizuju Ženska platforma za razvoj Srbije i Fondacija Fridrih Ebert, 15. jula od 12 do 18 časova.

Uvodničarke na forumu će biti prof. dr Marija Babović (ŽPRS/SECONS), Ljiljana Gusić (Udahni život), Jasmina Kostić (Savez seoskih žena Čajetine), Marija Luković Sredić (Etno selo Gostoljublje), Marija Blagojević (Ženska zadruga Kosjerka). Forum će moderirati Svetlana Stefanović (ŽPRS/BFPE).

Forum se može pratiti preko Zoom platforme https://docs.google.com/forms/d/1SgZyzRrmP4vbZbDDLL28-kxoQbc2oQHHtmljiH39028/edit?usp=sharing

Forum će uživo biti održan u etno selu “Gostoljublje” (Ražana).

Ženska platforma za razvoj Srbije od 2014. godine kontinuirano prati oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja i čini napore da svojim analizama i inicijativama doprinese unapređenju socijalnog i ekonomskog položaja žena na selu kao i njihovom snažnijem uticaju na donošenje odluka i promene u pravcu održivog razvoja u lokalnim zajednicama.

Ovdašnje javne politike u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja su, dominantno, rodno neutralne. One ne sagledavaju ulogu koju imaju žene na selu za opstanak poljoprivrednog gazdinstva, prosperitet seoske zajednice i kontinuitet ruralnog razvoja. Žene su nedovoljno uključene u odlučivanje, ne pitaju se o modelu razvoja poljoprivrede i sela, a politike i mere ne prepoznaju adekvatno njihove potrebe.

Imajući u vidu prioritete usvojene na Konferenciji Feminizam. Pobuna.Promena u decembru 2020. godine, u okviru drugog Foruma za rodne politike otvara se tema „Žene u selima Srbije – (ne)vidljivi uspeh“.