KONTAKT

Predstavljena studija “Brza procjena dječjeg rada u oblasti dječjeg prosjačenja u Crnoj Gori”

SeConS grupa za razvojnu inicijativu predstavila je studiju “Brza procjena dječjeg rada u oblasti dječjeg prosjačenja u Crnoj Gori”, na događaju upriličenom ovim povodom od strane Međunarodne organizacije rada i Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore u Podgorici.
Uvodna obraćanja održali su Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja, i Nina Krgović, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Crnoj Gori.

Pročitaj više »

Napredak Srbije u ostvarivanju COR – VIDEO

Kao jedina institucija u Srbiji koja se bavi praćenjem ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja, Republički zavod za statistiku je objavio Izveštaj o napretku Srbije u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine u 2021. godini – uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske. Na osnovu ovog Izveštaja nastao je video materijal u kojem su ukratko predstavljeni ovi rezultati. Izradu ovog video materijala omogućile su vlade Švajcarske i Nemačke u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030” koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Pročitaj više »

Predstavljena postignuća projekta „Kreiranje i analiza javnih politika“ u Nišu

U okviru panela “Celoživotno učenje u oblasti javnih politika”, koji je 10.05.2022.godine održan na Univerzitetu u Nišu, predstavljena su postignuća Erazmus+ projekta razvoja kapaciteta u visokom obrazovanju “Kreiranje i analiza javnih politika” – PPMA.
Predstavljeni su obrazovni program u oblasti javnih politika, edicije knjiga koje su publikovane u okviru projekta, kao i multifunkcionalna veb platforma “Policy club” namenjena za objavljivanje stručnih radova iz oblasti javnih politika.

Pročitaj više »

Održana radionica ,,Kreiranje i analiza javnih politika: institucije, primena i pristupi“

SeConS grupa za razvojnu inicijativu bila je učesnik na radionici ,,Kreiranje i analiza javnih politika: institucije, primena i pristupi“ koja je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Olivera Vuković, direktorka SeConS-a, učestvovala je u sesiji “Kapaciteti za kreiranje i analizu javnih politika” sa temom “Analize i evaluacije javnih politika – iskustva praktičara u Srbiji”.
Ova radionica deo je projekta “Kreiranje i analiza javnih politika” koji je finansiran uz podršku Evropske komisije.

Pročitaj više »

Policy-Club platforma predstavljena na konferenciji u Novom Sadu

Nova platforma Policy-Club u čijoj izradi je učestvovala SeconS grupa za razvojnu inicijativu u okviru PPMA projekta, predstavljena je javnosti na Međunarodnoj konferencije “Susreti nauke i javnih politika” u Novom Sadu, u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, Prirodnomatematičkog fakulteta UNS i Sekretarijata za javne politike Vlade Srbije.
Tokom ove dvodnevne međunarodne konferencije više od 30 učesnika iz 11 zemalja izlagalo je i diskutovalo o načinima na koje uz pomoć naučnih saznanja iz raznih oblasti mogu bolje da se razumeju problemi društva i nađu bolja rešenja u osmišljavanju javnih politika, sa posebnim osvrtom na održivi razvoj, korišćenje metoda nauke o podacima u cilju donošenja odluka, kao i o jačanju veze obrazovanja i nauke i javnih politika.

Pročitaj više »

Panel „Srbija i Ciljevi održivog razvoja“

Na panelu „Srbija i Ciljevi održivog razvoja“ predstavljen je Izveštaj o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja za 2021. Republičkog zavoda za statistiku, kao i novi broj MONS-a “Napredak u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030 godine u Srbiji”. Ključne teme bile su gde je Srbija u odnosu na zacrtane ciljeve, koje je rezultate/postignuća ostvarila tokom 2021. godine, koje su ključne tačke oko kojih bi trebalo više da se angažuje i kako efikasnije upravljati razvojem u funkciji dostizanja ciljeva Agende 2030.
Panel je organizovala SeConS grupa za razvojnu inicijativu, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju u Srbiji GIZ u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“. Taj projekat podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pročitaj više »

Objavljen Izveštaj o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja za 2021. godinu

Republički zavod za statistiku objavio je drugi po redu Izveštaj o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja za 2021. godinu, uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke.
Zahvaljujući kontinuitetu u praćenju napretka omogućeni su sistematični uvidi u oblasti u kojima Republika Srbija napreduje prema ostvarivanju ciljeva definisanih Agendom za održivi razvoj do 2030. godine, kao i oblastima u koje je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se pospešili razvojni procesi.

Pročitaj više »

Gde je Srbija u odnosu na zadate Ciljeve održivog razvoja – pogledajte video

Očuvanje planete, ekonomski napredak i socijalna pravda: pitali smo građane da li je dovoljno da se napreduje u samo jednoj od ovih oblasti, i da li je ispravno fokusirati se na ekonomski rast a očekivati da se ostala dva segmenta regulišu spontano.
Video o tome, zajedno sa podacima koji pokazuju dokle je Srbija stigla u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja objavljen je na platformi MONS – Monitoring socijalne situacije u Srbiji.

Pročitaj više »

Objavljena analiza rodne ravnopravnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije

“Rodna ravnopravnost , poljoprivreda i ruralni razvoj” naslov je analize koja se bavi procenom rodne ravnopravnosti u Srbiji. Ova procena usaglašena je sa strateškim ciljevima FAO u pogledu smanjenja rodne nejednakosti u oblasti poljoprivrede, čime daje značajan doprinos poljoprivrednom sektoru i pomaže u smanjenju gladi, neuhranjenosti i siromaštva. Osnovni cilj je sveobuhvatna analiza stanja rodne ravnopravnosti u poljoprivredi i procesima ruralnog razvoja, koja treba da ukaže na pojavne oblike rodnih nejednakosti, njihove uzroke i posledice, te ponudi preporuke za rodno odgovorne politike koje će omogućiti transformaciju rodnih odnosa istruktura u sektoru poljoprivrede i procesima ruralnog razvoja.

Pročitaj više »

Predstavljen onlajn Kurs o socijalnom uključivanju

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) predstavio je drugi po redu onlajn Kurs o socijalnom uključivanju, koji je sačinjen uz stručnu podršku SeConS grupe za razvojnu inicijativu. Onlajn Kurs o socijalnom uključivanju pripremljen je u okviru projekta „Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji“ koji realizuje Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz podršku Vlade Švajcarske.

Pročitaj više »