Povećanje zapošljivosti mladih Roma


Istraživanje o profilima diplomiranih srednjoškolaca radi povećanja zapošljivosti Roma

maj - oktobar 2017

U okviru projekta „Unapređenje uslova obrazovanja i integracije Roma u Srbiji“ koji sprovodi predstavništvo Romskog obrazovnog fonda (REF), SeConS je sproveo istraživanje o zapošljivosti srednjoškolaca koji su bili stipendisti REF-a. Cilj projekta, koji je podržalo Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, jeste povezivanje završetka srednje škole sa obukom za sticanje veština za Rome koji ulaze na tržište rada u Srbiji.

SeConS-ovo istraživanje imalo je za cilj da mapira kompetencije REF-ovih stipendista, utvrdi njihovu motivaciju za dalje školovanje, usavršavanje i pronalaženje posla, kao i da ukaže na iskustva i percepcije diskriminacije ovih učenika. Istraživanje je sprovedeno u 49 opština u Srbiji.

Na osnovu nalaza istraživanja formirana je onlajn baza podataka svih učenika koji su bili REF-ovi stipendisti. U okviru ove baze predstavnici REF-a će moći da prate dalje usavršavanje i zaposlenje učenika, kao i da steknu uvid u njihove sadašnje kompetencije, motivacije i radno iskustvo. Pored toga, u bazi su sadržani i individualizovani CV-jevi za sve učenike.